2017-OSATW-Website-Featured-Insight-920 x 400

Werkplekken futureproof door flexibiliteit

In het rapport Office Spaces Across the World rangschikt Cushman & Wakefield de huisvestingskosten per werkplek voor kantoren op A-locaties in 58 landen wereldwijd. In Hong Kong en Londen is kantoorruimte het duurst. Voor hetzelfde bedrag waarmee in Hong Kong voor 100 mensen een werkplek kan worden gerealiseerd, kunnen in Toronto 300, in Madrid 500 en in Mumbai 900 mensen aan de slag. Huurkosten stijgen over het algemeen wereldwijd en werkomgevingen zijn steeds vaker ‘dichtbevolkt’. Voor het ontwerp van werkplekken wordt het omslagpunt waarop mensen last hebben van drukte of gebrek aan gemeenschappelijke ruimtes steeds belangrijker. Dit is zeker het geval wanneer bedrijven hun kantoor inzetten om talent aan te spreken en medewerkers optimaal te laten presteren.

Nu 40% van de wereldbevolking toegang heeft tot internet (een groei van 700% in de afgelopen 15 jaar), hangt wat we verwachten en eisen van een werkplek wereldwijd vooral af van technologie. Er ontstaan ook steeds meer techbedrijven, die als het op locatie aankomt minder standvastig zijn dan traditionelere organisaties. Flexibiliteit is voor hun vastgoedondersteuning essentieel. De snel groeiende digitale economie verandert het totale speelveld.

Kwaliteit en flexibiliteit
De uitdaging waarvoor bedrijven momenteel staan is aan de ene kant efficiënt kunnen groeien of inkrimpen en aan de andere kant een werkomgeving bieden waarin mensen graag en productief werken. Alles draait om de kwaliteit en flexibiliteit van werkruimte. Door de groei van bedrijven en de stijgende huren staat per medewerker steeds minder werkruimte ter beschikking: in Europa is deze gekrompen met 2,3% ten opzichte van het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar en in Amerika met maar liefst 5%.

Co-working
Huurcontracten voor 5 of 10 jaar zijn weliswaar vaak de norm voor kantoren, maar niet te rijmen met de flexibiliteit die corporates tegenwoordig wensen. In Londen wordt hier bijvoorbeeld op ingespeeld door coworking-ruimtes te creëren: per bureau, per week of zelfs per dag kan werkruimte worden gehuurd, wat bedrijven de mogelijkheid geeft om razendsnel uit te breiden of zich te verplaatsen. Zo is een vastgoedoplossing gevonden die eenvoudig en betaalbaar is en die niet vereist dat bedrijven zich vastleggen voor de lange termijn.

Omslagpunt
Onderzoek heeft herhaaldelijk uitgewezen dat het gevoel van comfort essentieel is voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Omdat goede bedrijfsresultaten steeds meer afhangen van een goede samenwerking, moet er meer gezamenlijke ruimte worden gerealiseerd in verhouding tot individuele werkplekken. Waar slechts 20% van traditionele kantoorruimte is ingericht voor samenwerking, nemen huurders tegenwoordig vaak geen genoegen met minder dan 50 tot 60%.

Conclusie

Voor bedrijven en ontwikkelaars is het belangrijker dan ooit tevoren dat in steden variatie, levendigheid en cohesie is. De toekomst van steden hangt af van hun vermogen om de gewenste en vereiste ruimte te creëren en behouden. De toenemende focus op user experience heeft een positief effect op workplace strategy. Naarmate er meer bekend wordt over het verband tussen medewerkerstevredenheid en de gebouwde omgeving, kan een golf van kantoren ontstaan die ontworpen zijn om elke individuele medewerker op zijn gemak te stellen, tevreden en productief te maken. Bedrijven die niet het tempo van de veranderingen op dit front kunnen bijbenen zullen moeite krijgen om talent aan te trekken en te behouden.

Lees meer in het rapport Office Spaces across the world of gebruik de Occupier Metrics toolkit (Engels) om totale bezettingskosten in kaart te brengen en steden te vergelijken.Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!