coworking

CoWorking heeft de potentie de komende vijf jaar te verdubbelen

Cushman & Wakefield heeft onderzoek gedaan naar de perceptie van ondernemers op de waarde van flexibele werkplekken en CoWorking-strategieën. De vastgoedadviseur werkte samen met CoreNet Global, de non-profit organisatie voor executives met strategische verantwoordelijkheid voor vastgoed. In totaal hebben 550 respondenten hun algemene visie op CoWorking, de voor- en nadelen van het toepassen van CoWorking, de verwachte impact op de huisvestingskosten en het gebruik van flexibele werkplekken in het verleden en de toekomst gedeeld. De uitkomsten zijn gepubliceerd in Cushman & Wakefield’s ‘How and why the flexible workplace matters’.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn:

  • 64% van bedrijven maakt gebruik van CoWorking en de respondenten verwachten dat het gebruik hiervan de komende vijf jaar zal verdubbelen;
  • 34% van de bedrijven die flexibele werkplekken gebruikt geeft aan een besparing op de totale huisvestingskosten van meer dan 5% te realiseren;
  • ondanks het over het algemeen positieve beeld over CoWorking en flexwerkplekken zijn vastgoedmanagers van kantoorgebruikers realistisch over de uitdagingen die het met zich brengt voor medewerkers.

Asael Akkerman, Head of Workplace Cushman & Wakefield: “Dit onderzoek laat zien dat het gebruik van CoWorking een nog altijd groeiend onderdeel is van de totale huisvestingsstrategie van kantoorgebruikers. Het percentage medewerkers binnen bedrijven dat toegang heeft tot CoWorking- en flexruimtes stijgt en de onderzochte beleidsbepalers geven aan dat zij van plan zijn bijna een kwart van de medewerkers de komende vijf jaar op regelmatige basis te willen laten werken op Co-werkplekken. In het onderzoek komt duidelijk naar voren dat het een meerwaarde is voor het aantrekken van talent, terwijl het tegelijkertijd de totale huisvestingskosten verlaagt. Potentiele issues zijn de impact op de bedrijfscultuur, onderlinge cohesie tussen medewerkers en digitale beveiliging. Desondanks zien werkgevers het toch vooral als een kans voor het vergroten van medewerkerstevredenheid.”

Frank van der Sluys, Head of Market Intelligence Cushman & Wakefield Nederland, voegt hier aan toe: “Het gebruik van CoWorking en flexibele werkplekken is door kantoorgebruikers breed omarmd en ieder jaar stijgt het aandeel flexibele werkplekken in de totale ingebruikname van kantoorruimte. De omvang ervan blijft deels gissen omdat niet over elk abonnement dat wordt afgesloten informatie wordt verstrekt. Wel is duidelijk dat er sprake is van een steile groeicurve terwijl de vraag naar ‘traditionele’ kantoorruimte zich de afgelopen jaren juist stabiel heeft ontwikkeld. Ondanks deze groeimarkt en het belang ervan voor kantoorgebruikers, merken we dat bij het taxeren van dit type vastgoed vaak nog wel een risico-opslag wordt ingeprijsd, omdat het in deze opkomende markt vaak nog aan marktbewijs ontbreekt.”

Download het volledige rapport hier.Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!