Finance and innovation concept

Stelt u zich eens voor: Proptech!

Proptech is hot. Het is hét thema van conferenties, seminars, lezingen en beurzen. Dit gaat over de integratie van vastgoed (property) en technologie. Over de toekomst en over innovatie dus. Het tempo waarmee technologie zich manifesteert op de vastgoedmarkt versnelt, ware het niet dat de vastgoedmarkt van oudsher conservatief is en er veel waarde wordt gehecht aan tradities. Maar het is in mijn ogen hoog tijd dat er wat gebeurt zodat de vastgoedmarkt eindelijk ook écht zijn intrede doet in de nieuwe wereld. Een wereld waarin technologie een dagelijks gemak is zoals de smartphone dat nu bijvoorbeeld al enkele jaren is.

In de markt zijn er wel al veel toepassingen van Proptech te vinden: zo kan vastgoed tegenwoordig worden gemanaged door gebruik te maken van dashboards, worden vastgoedprojecten gerealiseerd door crowdfunding, zijn robots in staat in allerlei facetten van vastgoedwerkzaamheden over te nemen en zien we steeds vaker dat er ‘slimme gebouwen’ vol technologie worden gerealiseerd. Maar we staan nog maar aan het begin. De verwachting is dat Proptech een vergelijkbare disruptieve impact heeft op de traditionele vastgoedmodellen zoals Fintech dat heeft gehad op financiële modellen. Impact die wordt gevoeld in de volle breedte van de markt, zowel commercieel als residentieel. Het gaat de manier waarop we vastgoed kopen, huren, verkopen, ontwerpen, bouwen en managen drastisch veranderen door verregaande toepassingen van artificial intelligence tot virtual reality, van Internet of Things (IoT) tot blockchain, van drones tot robotica.

Proptech is veelbelovend. Er gaat dan ook niet voor niets veel venture capital om in deze markt. Sinds 2011 is volgens CB Insights wereldwijd ongeveer 6 miljard US Dollar in Proptech geïnvesteerd, waarvan zo’n 70% in de afgelopen twee jaar. Het kapitaal dat wordt geïnvesteerd neemt jaarlijks met zo’n 36% toe tot ongeveer 3 miljard US dollar in 2017. Ook zien we vastgoedbedrijven zich positioneren als techbedrijf, al was het alleen maar om vooruit te lopen op de troepen en zich te onderscheiden in de markt. Deze bedrijven verleggen hun visie en passen hun aanpak aan, gericht op technologie en innovatie. Dit geeft een enorme impuls aan de innovatiekracht en verandersnelheid van de markt. Al blijft een ontwikkelaar in de kern altijd ontwikkelaar en een adviseur een adviseur.

De PROVADA is een interessante plek waar de oude wereld van traditionele vastgoedpartijen kan worden verbonden met de nieuwe – Proptech – wereld van startups en ‘nieuwe’ technologiebedrijven. Die nieuwe wereld daagt de gevestigde orde uit om buiten gebaande paden te treden, technologie en innovatie te omarmen, op zoek te gaan naar andere businessmodellen en bereid te zijn ‘probeer- en leergeld’ te betalen en te zien waar dat toe leidt. De mogelijkheden die Proptech biedt zijn legio, de energie die startups met zich meebrengen is aanstekelijk. Hoe mooi is het als u na drie dagen PROVADA bent bijgepraat met relaties, deals heeft kunnen sluiten én een beter beeld heeft van de nieuwste technologische innovaties en de toepassingsmogelijkheden voor uw bedrijf? En wie weet leidt het tot een boeiende samenwerking met een van de vele Proptech startups daar aanwezig. Stelt u zich eens voor!

Over de auteur
Elsbeth Quispel is Head of Strategy & Innovation bij Cushman & Wakefield en schrijft maandelijks een column voor Vastgoedmarkt.

Deze column verscheen in Vastgoedmarkt van mei 2018.

 


Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!