shutterstock_352308875

Gezond verstand

Lange tijd namen medewerkers genoegen met de juiste temperatuur en verlichting op de werkplek. Maar dat is aan het veranderen en in toenemende mate stellen medewerkers ook eisen aan luchtvochtigheid, ventilatie en geluid. En terecht, gemiddeld is de luchtvervuiling in een gebouw vijf keer hoger dan erbuiten. En in 72% van de gebouwen bevat de lucht schadelijke chemische stoffen. Het bewustzijn over gezondheid en welzijn en de invloed hierop van voeding, beweging, nachtrust én gebouwen neemt toe. Onderzoek laat zien dat werken in goed geventileerde ruimten met relatief lage luchtvervuiling en CO2-waarden tot significant betere prestaties leidt.

Gemiddeld brengen we 90% van onze tijd binnen door en voor bedrijven geldt dat 90% van de gemiddelde bedrijfslasten personeelskosten zijn. Het is dus niet meer dan logisch om ervoor te zorgen dat je medewerkers een gezonde werkplek aan kunt bieden. Net zo goed als je je kinderen naar een gezonde school wil laten gaan en in een gezond huis wil kunnen leven. Met name jongere generaties, de starters op de arbeidsmarkt, zijn steeds kritischer over de plekken waar ze werken en leven en de invloed die deze hebben op hun gezondheid. En dat is nu net de generatie die innovatiekracht in onze bedrijven brengt: hun denkkracht, creativiteit, analytisch vermogen, snelheid van redeneren en handelen zijn onmisbaar in de huidige tijd.

Een niet te onderschatten belang

Met behulp van technologie is het steeds beter mogelijk gebouwprestaties te meten, ook specifiek gericht op gezondheid en welzijn. Als individuele gebruiker kun je in een gebouw bijvoorbeeld het binnenklimaat beïnvloeden en de verlichting aanpassen. Ook kan je zelf je activiteit meten, je nachtrust en je voeding bijhouden en indien gewenst dit delen en jezelf vergelijken met vrienden, familie en collega´s. Als eigenaar of vastgoedmanager kun je op basis van meetresultaten optimalisaties doorvoeren. Het onderwerp gezondheid en welzijn vraagt om betrokkenheid van zowel de verhuurder als de huurder. Het belang van een gezonde werkomgeving is groot voor een organisatie, aangezien het invloed heeft op ziekteverzuim, medewerkerstevredenheid en productiviteit.

Verschillende startups richten zich specifiek op gezondheid en welzijn in gebouwen waarbij technologische innovatie veelal doeltreffend wordt ingezet. Uhoo is zo’n startup die een luchtsensor heeft ontwikkeld die onder meer CO2, VOC, stof, luchtvochtigheid en temperatuur meet en de meetresultaten inzichtelijk maakt via een dashboard-applicatie. Een ander voorbeeld is Healthy Workers die data over het binnenklimaat en welzijn van medewerkers in kaart brengt, analyseert en weergeeft in dashboards voor werkgevers. Voor medewerkers zelf is er ook een communicatieplatform en elke organisatie krijgt bovendien advies op maat.

Nog even en werkplekken krijgen standaard op basis van gezondheid en welzijn een rating doordat de kwaliteit van het binnenklimaat standaard inzichtelijk is, door gebruikers die aangeven hoe ze een plek (hebben) ervaren in een review, of er een sportschool en/of ontspanningsruimte in de buurt is, een gezonde lunch verkrijgbaar is en of er voldoende groen – dat werkt stress verminderend – aanwezig is. Ook hier geldt: beter meten is steeds meer weten. Ik kan niet wachten tot het gemeengoed is.

Elsbeth Quispel
Head of Strategy & Innovation
Cushman & Wakefield.

 

Elsbeth Quispel schrijft maandelijks een column voor Vastgoedmarkt.Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!