Innovatie in vastgoed

Disruptie in vastgoed: regeren is vooruitzien

Er ligt een mooie kans voor vastgoedadviseurs om innovatie met beide handen aan te grijpen en huidige producten en diensten eens stevig onder de loep te nemen. Want: klantgericht voldoet niet meer, vandaag beslist de klant. Kijk naar de wereld van reisbureaus die zijn weggevaagd door online aanbieders zoals Airbnb en videotheken die plaats hebben gemaakt voor Netflix. Meestal kleine partijen die data en technologie combineren en zo een nieuw product in de markt zetten dat inspeelt op klantbehoeften die meer en meer duidelijkheid en snel en goed contact willen, offline én online.

Over naar de vastgoedadviseur: hoe lang hebben we die nog nodig in zijn huidige rol? En de taxateur? Kunnen we niet nu al automated valuations uitvoeren? Zijn bezichtigingen nog nodig of volstaat virtual reality? En wat is de rol van de adviseur als blockchain echt zijn intrede doet?

Het hoge tempo van verandering, de oneindige mogelijkheden die dataplatforms en technologie bieden en de verandering van klantgericht naar klantbeslist dwingen tot kritisch kijken naar huidige businessmodellen en naar organisatievormen, culturen en talenten. Hoe snel het over de volle breedte zal veranderen is moeilijk te voorspellen. Zo ook de schaalgrootte, complexiteit en transformatie ervan.

Elke (uiteindelijk) disruptieve innovatie komt de markt op als ‘schattig’, na een of twee jaar wordt het een serieuze bedreiging en weer een paar jaar later als het digitale platform en achterliggende rekenmodellen helemaal werken zoals bedoeld, is de groei, volgende de wet van More, exponentieel. Voordat je het weet ben je niet meer relevant en leg je het af tegen een nieuwkomer in de markt.

Neem nu Blockchain. Deze digitale grootboekrekening die beheerd en gecontroleerd wordt door een openbaar netwerk van computers biedt ongekende mogelijkheden. Het maakt processen eenvoudiger, sneller en goedkoper. Het is betrouwbaarder en veiliger – elke wijziging binnen een ‘block’ wordt opgemerkt en maakt bijvoorbeeld fraude onmogelijk. En ja, dit gaat enorme impact hebben op huidige processen en businessmodellen, zeker ook in vastgoed.

De huidige toepassingen worden nu veelal gezien als ‘leuke probeersels’ waardoor we wellicht de neiging hebben achterover te leunen, eens temeer omdat de huidige structuur, processen en intransparantie van de sector een makkelijke overgang naar blockchain nog niet toestaan. Maar ook deze innovatie zet door, en als het dan onverwacht komt is het – meestal – te laat en/of bijzonder kapitaalintensief om alsnog je businessmodellen erop aan te passen. Gemeengoed zal het niet al snel zijn. Dat duurt misschien nog wel tien jaar. Maar die heb je nodig om je voor te bereiden, zeker als het sneller gaat dan tien jaar. Kijk om je heen: blockchain biedt nu al mogelijkheden. Bloqhouse maakt het vandaag al mogelijk om met blockchain technologiedelen van een huis te kopen waardoor je gedeelde eigenaar wordt in vastgoed. In actie dus! En op naar use cases en proven concepts.

Regeren is vooruitzien, dus zoek je weg in de stroom van data, structureer deze en maak het optimaal toepasbaar met dashboards voor analysemodellen. We moeten transparanter worden en meer dan ooit denken vanuit de klant, want die bepaalt.


Elsbeth Quispel
Partner – Head of Strategic Consultancy & Sustainability
Cushman & Wakefield

Bron: ©VastgoedmarktLaat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!