Adobe Photoshop PDF

Blockchain in vastgoed vraagt om verdere transparantie

Blockchain heeft een enorme potentie om de manier waarop we nu werken voorgoed te veranderen, ook binnen de vastgoedmarkt.

Zogenoemde ‘early adoptors’ stellen dat het binnen nu en tien jaar net zo gewoon zal zijn als Microsoft Excel. Niet voor niets sluiten steeds meer partijen zich en masse bij blockchain-specifieke netwerken aan om kennis op te doen over de technologie, de toepassingsmogelijkheden en de eerste succesverhalen.

In toenemende mate trekken banken, advocatenkantoren, beleggers en adviseurs dan ook de stoute schoenen aan en starten – al dan niet gezamenlijk – onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden voor hun organisatie. En zo moet het ook. Tijd en geld vrijmaken om te weten te komen of en hoe blockchain in je huidige of nieuwe processen toegevoegde waarde kan bieden is openstaan voor de verandering die de onvermijdelijke vierde industriële revolutie met zich meebrengt. Het is zeker een van de kansrijke oplossingen voor veiligheid en betrouwbaarheid van data en informatie. Toch denk ik dat het in de wereld van commercieel vastgoed niet zonder meer usance is om met blockchain te werken. Vooralsnog stimuleert het vooral de hoognodige digitaliseringsslag.

Beperkte toepassingen

De belangrijkste huidige toepassing voor blockchaintechnologie binnen vastgoed is tot nu toe het ‘slimme contract’. Hiermee kunnen alle betrokkenen in het transactieproces zonder tussenpersonen een huur- of koopovereenkomst sluiten en betalingen doen. Een soort pinautomaat als het ware, waarbij je volledig zelfstandig geld kunt opnemen zonder menselijke tussenkomst. Maar veel meer concrete voorbeelden zijn er tot heden nog niet.

In een presentatie van Fibree (the Foundation of Blockchain and Real Estate Expertise) onlangs op Expo Real, werd een vergelijkbaar signaal afgegeven. Op dit moment is het vaker zo dat blockchaintechnologie geen toegevoegde waarde heeft doordat de oplossing vaak in een goed beveiligde database ligt in plaats van in een blockchain, laat staan in een publieke blockchain.

Onderzoeken naar toepassingsmogelijkheden leggen goed bloot wat de belemmerende factoren zijn en hierin is specifieke informatie op gebouwniveau een belangrijke. Dat is ook waar de vastgoedmarkt fundamenteel verschilt van de effectenbeurs: elk gebouw is uniek op zijn eigen locatie en informatie kan op verschillende manieren en op verschillende locaties worden opgeslagen. Dit maakt bijvoorbeeld een due diligence proces voorafgaand aan de acquisitie van een gebouw heel complex. Het is lang niet altijd duidelijk of informatie compleet is.

Betrouwbare gebouwinformatie

Voordat blockchain toegevoegde waarde kan hebben in zo’n transactieproces – en dit proces dan ook nog eens kan vereenvoudigen – zal de vastgoedmarkt nog meer transparant moeten worden en betrouwbare gebouwinformatie zal veel eenvoudiger beschikbaar moeten zijn. En ja, hiervoor is een zogenoemd gebouwenpaspoort zeker een oplossing en hierin kan ook blockchaintechnologie worden toegepast. Maar dat kan alleen als er betrouwbare plattegronden zijn, als er helderheid is over kleine en soms grote aanpassingen die zijn gedaan maar bijvoorbeeld ook als alle huurdersinformatie beschikbaar is in één systeem.

Toepassingen van blockchain op de korte termijn gaan we vooral zien bij start-ups, de technologie is hot. Voordat huidige processen in de vastgoedmarkt daadwerkelijk gebruik kunnen maken van blockchain zijn we jaren verder. Laat het geen reden zijn om ermee te stoppen.

Over de auteur: Elsbeth Quispel is head of Strategy & Innovation bij Cushman & Wakefield.

Deze column verscheen in Vastgoedmarkt van november 2018.Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!