Tacx – Diverse medewerkers-8

Tacx: ‘Op een hometrainer kom je geen stoplichten tegen’

Tacx is een Wassenaars familiebedrijf dat hometrainers en accessoires maakt voor de wielersport. Het bedrijf is compleet uit zijn jasje gegroeid en verhuist begin 2020 naar een nieuwe locatie. “Dat betekent dat we 100 procent kunnen groeien.”

Pal naast de rijksweg A44, aan de rand van Wassenaar, ligt bedrijventerrein Maaldrift. Hier is Tacx gehuisvest, een familiebedrijf dat hometrainers en accessoires voor de wielerbranche produceert. Vrachtwagens rijden af en aan en op de kleine parkeerplaats moet je voorzichtig manoeuvreren om nergens tegenaan te rijden.

Het halve bedrijventerrein is zo’n beetje in handen van Tacx, vertelt commercieel directeur Simon Tacx, een van de twaalf familieleden die in het bedrijf werkzaam zijn. “We zijn compleet uit ons jasje gegroeid.” De woning naast het bedrijf is nu een kantoor, het appartement boven het bedrijf ook. De helft van de huidige productiehallen was ooit verhuurd, maar nu in gebruik bij Tacx zelf. Hal na hal werd aangebouwd. Zelfs tuindersloodsen werden opgekocht om machines te kunnen plaatsen, maar nog steeds heeft het bedrijf ruimtegebrek.

Dat is de reden waarom Tacx begin 2020 verhuist naar Oegstgeest. “Het is maar 5 kilometer verderop, maar voor ons voelt het heel ver weg”, lacht Simon Tacx. “De hele familie heeft altijd hier in Wassenaar gewerkt. We zijn nogal honkvast. Ons designbureau zit in Haarlem, onze elektronica-ontwikkelaar in Katwijk, dus dit is een goede regio voor ons. We hoeven niet zo nodig naar Azië. We houden de loonkosten in de hand door automatisering.” Heeft het bedrijf nu zo’n 7500 m2 in gebruik, straks heeft het de beschikking over 20.000 m2. “Dat betekent dat we 100 procent kunnen groeien.”

Tour de France

We nemen een kijkje in de productiehallen. Vier robotarmen zijn bezig uit kunststofkorrels bidons te produceren, witte en rode. Per machine driehonderdzeventig stuks per uur. Even verderop spuugt een machine de bijbehorende doppen uit. De bidons worden bedrukt voor onder meer sportverenigingen en bedrijven. Het is maar een van de producten die Tacx maakt. Het bedrijf dat in 1957 als Wassenaarse fietsenhandel werd opgezet door Simons opa – nu een tachtiger, maar nog dagelijks aanwezig op de werkvloer – maakt ook innovatieve hometrainers voor de wielerbranche en voor amateurs.

Het bedrijf houdt vrijwel de hele productie in eigen hand. “We investeren veel in research en ontwikkeling”, vertelt Simon Tacx. “We hebben bijvoorbeeld een hardloopband ontwikkeld waarop je kunt fietsen. Daar hebben we acht jaar aan gesleuteld, maar nu hebben we dan ook een product dat niemand anders verkoopt.” Wielrenners kunnen met deze band “de buitenwereld naar binnen halen”: ze kunnen een hellinghoek instellen en op een scherm naast de band het traject van beroemde beklimmingen en wielerklassiekers zien. Ook die software is in eigen huis ontwikkeld. “Robert Geesink heeft op zo’n toestel de hele Tour de France voorbereid”, weet Tacx.

Robert Geesink

Tacx, dat sinds april 2019 deel uitmaakt van het Amerikaanse Garmin, is allang geen seizoensbedrijf meer. Werden hometrainers vroeger vooral ’s winters gebruikt, nu is binnen fietsen net zo populair als buiten, aldus de commercieel directeur. “Het is efficiënter, want je hebt geen stoplichten en andere obstakels, en je kunt veel specifieker op een bepaald vermogen trainen. In landen zonder fietspaden of met sterke luchtvervuiling is de hometrainer ook populair. Het is een schone en veilige manier van wielrennen. Bovendien hoef je na afloop je fiets niet schoon te maken.”

Robert Geesink heeft op zo’n toestel de hele Tour de France voorbereid

Via een app kunnen wielrenners op de hometrainers zelfs tegen elkaar racen. “Het is een vorm van e-sport waarbij je fysiek bezig bent”, vat Tacx de mogelijkheden samen. Het bedrijf ziet de doelgroep verschuiven van wielerprofessionals naar hobbyisten. Want de prijs valt mee, vindt Tacx. “Een hometrainer kost tussen de 220 en 1300 euro en een software-abonnement heb je voor 10 tot 15 euro per maand. Mede door die stijgende populariteit is onze fabriek te klein geworden.” Simons oma zal de eerste steen leggen in Oegstgeest. “Dat heeft ze bij de bouw van de huidige locatie ook gedaan.”

 

 

Meer weten?
Vraag dan ons Industrial Rapport aan.Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!