Fri-Jado – Edwin van Sprundel-1

Fri-Jado: ‘Wij zijn luchtstromingskunstenaars die plaatstaal kunnen buigen’

Fri-Jado, producent van foodservice-apparatuur, is onlangs verhuisd naar een gloednieuwe locatie. Niet omdat de oude fabriek te klein was, maar juist te groot. En te oud. “We zitten nu in een praktisch gebouw waar de bedrijfsvoering optimaal is.”

Alles glimt nog in de productielocatie van Fri-Jado aan de rand van Roosendaal. Geen wonder, het gebouw is gloednieuw en de verhuisdozen zijn nog maar net uitgepakt. Begin dit jaar verruilde het bedrijf, dat foodservice-apparatuur ontwerpt en maakt voor het bereiden en presenteren van voedsel, een oude fabriek aan de Oude Kerkstraat in Etten-Leur voor nieuwbouw op bedrijventerrein Borchwerf II in Oud Gastel. Fri-Jado moest wel, vertelt financieel directeur Edwin van Sprundel. “We zaten in Etten-Leur in een bedrijfsgebouw uit 1955. Het dak lekte, het riool werkte niet goed meer, er zat asbest in en de grond was vervuild. Bovendien had het veel verschillende ruimtes, wat niet praktisch was voor een optimale bedrijfsvoering.” Daar kwam nog eens bij dat de locatie veel te groot was: Fri-Jado gebruikte maar een derde van de 40.000 m2 vloeroppervlak, de rest was verhuurd. Moderniseren van het immense gebouw was te kostbaar en dus week Fri-Jado uit naar het 15 kilometer verderop gelegen Oud Gastel. Het oude gebouw is afgebroken: de locatie ligt dichtbij het centrum en was daarom interessant voor de gemeente om te herontwikkelen.

Kippengrillen in aanbouw

Fri-Jado, dat staat voor het Amerikaanse koelkastmerk Frigidaire dat het Bredase echtpaar Jacques en Donny Raaijmakers vanaf 1937 uit Amerika importeerde, maakt allang geen gewone koelkasten voor de middenstand meer. “Van origine zijn we gespecialiseerd in koeltechniek, maar sinds de jaren 70 zijn we meer actief geworden in het produceren van apparatuur om warm voedsel te bereiden, de warme kant”, aldus Van Sprundel. Zo loopt het assortiment van Fri-Jado uiteen van bereidingsapparatuur, zoals rotisseries, tot meubellijnen waarmee klanten hun producten optimaal kunnen presenteren en verkopen.

Van Sprundel laat de enorme fabriekshal zien, die 90 bij 180 meter is en 10 meter hoog is. “Fri-Jado heeft die hoogte niet echt nodig, maar zo’n hoog plafond maakt het makkelijker om deze hal ooit weer aan een ander bedrijf te verhuren.” We lopen langs kippengrillen in aanbouw, waarvan het bedrijf er jaarlijks zo’n twee- tot drieduizend fabriceert. Daarmee is de grill het belangrijkste product van Fri-Jado. “Alles wat je hier ziet van roestvrijstaal maken we zelf”, legt Van Sprundel uit. “We maken producten van begin tot eind in eigen huis en daar zijn we trots op. Dit is nog echte maakindustrie. Eigenlijk zijn wij luchtstromingskunstenaars die plaatstaal kunnen buigen.” Hij wijst op een stapel metalen platen. “Een grill bevat enkele honderden onderdelen en een deel daarvan maken we zelf uit plaatstaal. Ook het las- en assemblagewerk doen we allemaal zelf.”

Moderne supermarkten en ambachtelijke poeliers

Als het eindproduct is getest, gaat het naar klanten over de hele wereld: moderne supermarkten, hippe eetgelegenheden en ambachtelijke slagers en poeliers, waar ‘beleving’ een rol speelt en verse producten belangrijk zijn. “Vooral het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn grote afzetmarkten voor ons”, aldus Van Sprundel. Ook Rusland, waar luxe supermarkten in opkomst zijn, is een groeimarkt.

“De uitdaging voor ons is om te bedenken welk ‘klantprobleem’ we met onze apparatuur kunnen oplossen, welke ‘beleving’ onze klant aan de consument van morgen wil bieden. Want de ontwikkeling van nieuwe apparatuur, van idee tot verkoop, kan soms wel een tot twee jaar duren. Dat hele proces doen we zelf.”

Van Sprundel is blij dat Fri-Jado dicht bij de oude locatie een nieuw gebouw kon betrekken. “Op deze manier konden alle werknemers bij ons blijven. En dat is prettig, want we voelen ons sterk verbonden met onze medewerkers die veelal lang bij ons werken. Ja, hier in Oud Gastel kunnen we weer jaren vooruit.”

Meer weten?
Vraag dan ons Industrial Rapport aan.Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!