robin-sommer-559996-unsplash

De ecologische voetafdruk

We zouden de levensduur van vastgoed moeten verlengen 

Wat is de vervuilendste activiteit in ons leven? Vliegen? Nee, fout! Vliegen staat pas op de zevende plaats in de top-10 van energievreters. Autogebruik dan? Ook fout.

Nee, spullen kopen en vlees eten hebben de grootste impact op de aarde, op de voet gevolgd door wonen, zo heeft het onafhankelijke advies- en onderzoeksbureau CE Delft berekend. We gebruiken de cv, zetten de airco aan, hebben een koelkast en een magnetron, staan onder de douche, ga zo maar door. Maar liefst 40 procent van het totale energieverbruik in de wereld gaat naar vastgoed, zegt de World Green Building Council.

Elsbeth Quispel, Cushman & Wakefield

Elsbeth Quispel, hoofd Strategy & Innovation bij Cushman & Wakefield: “Ook commercieel vastgoed gebruikt veel energie en stoot veel CO2 uit. Direct én indirect. Maar ook de productie en het transport van constructiematerialen en de uiteindelijke sloop hebben natuurlijk invloed op de ecologische voetafdruk. Bouw- en constructiematerialen komen veelal uit het buitenland.”

We besteden steeds meer tijd aan het recyclen van materialen en kunnen dat ook steeds beter, maar het zou nog beter zijn als we de levensduur van ons vastgoed kunnen verlengen, vindt Quispel.

Door bijvoorbeeld kantoren neer te zetten die makkelijk om te bouwen zijn tot woningen, zodat het kantoor niet hoeft te worden afgebroken als het op die plek niet meer nodig is. Maar ook door ervoor te zorgen dat delen van gebouwen kunnen worden hergebruikt: dus niet een stalen balk afvoeren naar het oud ijzer, maar als balk kunnen hergebruiken in een andere constructie. Ter vergelijking: je bent goed bezig als je je schoenen laat verzolen als er een gat in komt. Maar het is nog beter als zolen zó worden geproduceerd dat ze veel langer meegaan.

Quispel wijst op de opkomst van marktplaatsen voor grondstoffen, platforms waarop onderdelen van gesloopt vastgoed kunnen worden aangeboden voor hergebruik. ‘Als jij mijn oude ramen kunt gebruiken, wil ik graag die deuren die jij niet meer nodig hebt.’ Voorzichtig kijkt de markt in toenemende mate naar de ecologische footprint van materialen; waar komen de grondstoffen vandaan en waar wordt het gebouwonderdeel geproduceerd? Is het vervolgens herbruikbaar of kan het eenvoudig teruggebracht worden tot de grondstoffen? Circulariteit heeft impact op het productieproces, de locatie waar dit plaatsvindt en daarmee op de vraag naar industrieel vastgoed.

Oud-PvdA-leider Diederik Samson is, als voorzitter van de sectortafel gebouwde omgeving, aangesteld om er in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs voor te zorgen dat de CO2-uitstoot in het vastgoed wordt teruggedrongen. Anders gezegd: er moeten energiezuinige en gezonde gebouwen en woningen worden gebouwd.

Elsbeth Quispel: “Technisch is het al mogelijk om energie neutrale woningen en commercieel vastgoed neer te zetten, maar dat streven botst nog vaak met tradities in de vastgoedwereld en met rendementseisen van investeerders. Vastgoed is nog steeds een belangrijk financieel product dat geld moet opleveren, al verandert er langzamerhand wel iets.” Dan moeten we denken aan stadsverwarming, warmte-koude-uitwisseling, zonnepanelen en zonne-energie via glazen gevels.

“De voortdurende vraag bij duurzame investeringen in vastgoed is: kan de belegger er geld mee verdienen of is het nog te duur en wacht hij op de nieuwe generatie zonnepanelen die goedkoper is en meer rendement oplevert?”

Eén ding is zeker volgens Quispel: “De vastgoedmarkt kan een heel belangrijk aandeel hebben in de verduurzaming van de gebouwde omgeving.” Ze noemt het voorbeeld van de grote steden die in de komende jaren enorm veel nieuwe woningen moeten bouwen om aan de stijgende vraag te voldoen. Hoogbouw is de enige reële optie, maar dat gaat ten koste van groen. Verticale bossen zijn het antwoord op dit dilemma: woontorens met balkons waarop bomen en struiken staan.

Utrecht krijgt de primeur: Wonderwoods, twee woontorens naast de Jaarbeurs, vormen het eerste verticale bos In Nederland. In 2022 moeten de torens gereed zijn. Ook Amsterdam en Rotterdam hebben groene vastgoedplannen. Steden moeten duurzaam worden ingericht, om de leefbaarheid van steden te verbeteren en rekening te houden met de ecologische voetprint.

“Elk jaar worden er nieuwe stappen gezet in de richting van duurzaam vastgoed”, aldus Quispel, “en het is goed dat de EU in de vorm van wet- en regelgeving de druk in die richting opvoert.”

Meer weten? Vraag dan ons Industrial Rapport aan.Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!