ThinkstockPhotos-474973560

Vastgoed huren in het buitenland? Stel uzelf eerst deze belangrijke vragen

Japanners meten de oppervlakte in tsubo. Niet in vierkante meter of square foot. In Nederland kennen we overdrachtsbelasting, geen transactiebelasting voor huurders van vastgoed. Belangrijke verschillen die u duur kunnen komen te staan als u vastgoedgebruiker over de grens bent of wordt.

Bij het afsluiten van een huurovereenkomst in het buitenland komt veel kijken. U moet huurprijzen, locaties en voorwaarden met elkaar vergelijken. Om dit proces makkelijker te maken, ontwikkelde DTZ de Global Occupier User Guide waarin de belangrijkste gebruiken, huurvoorwaarden en kostenverplichtingen van 75 landen zijn opgenomen. En als u gaat vergelijken, stel dan vooral onderstaande vragen.

Wat is het opleveringsniveau van de ruimte?

In een huurovereenkomst staat omschreven hoe het vastgoed wordt opgeleverd. En die zijn bepalend waarvoor u betaalt. Is het vastgoed ingericht? Of wordt het warm shell opgeleverd? In dat geval moet u nog een volledige inrichting aanschaffen. Bij een shell and core oplevering bent u bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de aanleg van het systeemplafond. Naast het effect op de kosten zijn ook de gevolgen voor uw planning significant.

Met welke meeteenheid wordt gerekend?

In Japan wordt oppervlakte gemeten met de tsubo. In Taiwan met de ping. Niet met de bekende vierkante meter of square foot. Als u niet weet wat de meeteenheid is, kan dat leiden tot ( soms dure) vergissingen. U wilt bijvoorbeeld niet de onderhoudsbegroting berekenen op basis van vierkante meters, terwijl de gebruikte oppervlakte aan u is doorgegeven in tsubo.

Moet ik een transfer taks betalen?

In Nederland betalen we overdrachtsbelasting bij aankoop van vastgoed. Maar wij hebben geen transfer taks of stamp duty bij huurtransacties. In het buitenland wordt soms wel belasting geheven bij verhuur van vastgoed. Deze heffing komt vaak pas laat in het onderhandelingsproces aan de orde en is voor de Nederlandse markt ongebruikelijk.

Wat zijn de incentives?

Sommige huurverplichtingen, zoals transactiebelasting, zijn helder en liggen vast. Incentives daarentegen variëren enorm per land, regio of per verhuurder. Is er bijvoorbeeld een huurvrije periode?  Zijn er andere extra’s die positief voor u kunnen uitvallen? Incentives zijn in de praktijk vaak onderhandelbaar.

Welke lokale belastingen worden geheven?

Ook lokale belastingen variëren sterk per land. Wilt u bijvoorbeeld vastgoed huren in Londen? Houd dan rekening met de zogeheten business rate: belasting die de overheid heft. Vergelijkbaar met de OZB in Nederland, maar in Londen kan dit bedrag oplopen tot wel de helft van de huur. Wellicht is vastgoed in andere landen dan ineens een stuk interessanter.Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!