3d rendering humanoid robots carry boxes in warehouse

Robots anno 2018: onvermoeibaar en vooral slim

Nog niet eens zo lang geleden betekende automatisering in de logistieke sector vooral een strikte scheiding van werk dat door grote machines en werk dat door mensen werd gedaan. De robots waren simpelweg dom en onhandig en droegen niet echt bij aan procesverbeteringen maar konden heel goed eindeloos dezelfde handeling herhalen. De complexere en meer diverse activiteiten in een distributiecentrum bleven het domein van de mens, die was nog goedkoper ook. Maar dat beeld is inmiddels flink veranderd, vandaag de dag zijn het vooral robots die hun intrede doen op de logistieke werkvloer. Niet meer gescheiden van de mens maar juist in een zeer slimme mix van mens en robot.

De stroomversnelling van robotisering heeft te maken met de snelheid waarin technologische ontwikkelingen plaatsvinden zoals de alsmaar toenemende rekenkracht van computers en algoritmes die een steeds grotere wiskundige complexiteit hebben. Daarbij is het kapitaal beschikbaar om te investeren in die ontwikkelingen. Vanuit overheden maar ook venture capital en grote spelers zoals Google en Amazon zetten specifiek in op robotisering.

De ultieme robot die logistieke processen ondersteund heeft een soort ‘ogen, handen, voeten en hersenen’. De robots van vandaag zijn bedoeld om samen te werken met mensen, de zogenaamde ‘cobots’ – collaborative robots – die verschillende elkaar afwisselende handelingen kunnen uitvoeren en zich daarbij afstemmen op hun omgeving. Ze maken specifiek gebruik van een aantal middelen om de veiligheid van medewerkers te garanderen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een kracht- en snelheidslimiet waardoor ze geen enkel contactletsel kunnen veroorzaken. Cobots werken met IIoT (Industrial Internet of Things), ook wel bekend als Industry 4.0.

Cobots

Ze zijn betrokken bij verpakken, oppakken, verschepen en leveren. Ze zorgen dat het gehele logistieke proces zichtbaar is en op afstand kan worden gevolgd. Onvermoeibaar maar vooral ook intelligent. In hoog tempo gaan deze cobots mee in de in de cruciale ontwikkeling van Artificial Intelligence en data analytics. Naar verwachting zal zo’n 30 procent van alle nieuwe robotontwikkelingen worden toegepast op cobots. Nu al drie keer sneller dan de bestaande robots die eind 2016 zijn geïmplementeerd. Hierdoor zullen er steeds meer robotsystemen gebruikt gaan worden voor onder andere het opvolgen van bestellingen en bezorghandelingen in distributiecentra. Dit kan binnen afzienbare tijd oplopen tot zo´n 45 procent van de standaard wereldwijde e-commerce en omnichannel commerce bedrijven in 2018.

Tot aan de deur

Robots zijn belangrijk voor de steeds snellere, veiligere, productievere en onvermoeibare logistieke supply chain. Ze verbeteren de kwaliteit van de dienstverlening en versnellen de levertijden. Met dank aan robots worden pakketten vaak binnen 48 uur en in toenemende mate binnen 24 uur bezorgd. In combinatie met IIoT kunnen we de pakketten volledig volgen, eenvoudig retourneren of nog op het allerlaatste moment ons bezorgadres wijzigen. En dat niet alleen van warehouse naar logistieke hub. Robots nemen ook met gemakt de ‘last mile’ voor hun rekening. Het zal niet lang meer duren voordat ze ook weten of en wanneer we thuis zijn, en anders bij welke buren we het liefst ons pakket ophalen – slim.



Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!