NPL pand voor verbouwing

Groen, toegankelijk en transparant: transformatieproject van de Goede Doelen Loterijen

Tien locaties in voormalige woonhuizen in dezelfde straat in Amsterdam. Geen alledaagse situatie voor een organisatie met 550 medewerkers. Toch ziet de huisvesting van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) er op dit moment zo uit.

Werken vanuit een voormalige en karakteristieke woning uit 1900 is charmant, vindt Esther Wubben, projectleider huisvesting bij de Goede Doelen Loterijen. ‘Elk gebouw huisvest een aantal afdelingen. Als je met collega’s afspreekt, steek je de straat over met je papieren onder je arm. Maar het heeft ook beperkingen. Lunchen doen we bijvoorbeeld in vier of vijf shifts met files voor het buffet.’

Dat de nieuwe locatie meer ruimte moest bieden is duidelijk, maar welke eisen waren er nog meer?

‘Het moest een plek zijn waar mensen zich thuis voelen. Daarnaast wilden we binnen de ring van Amsterdam blijven, omdat veel van onze mensen uit de omgeving komen, maar ook vanwege onze binding met de stad. Het gebouw moest bovendien een minimale oppervlakte hebben van 8.000 m2 en goed bereikbaar zijn met het OV.’ Daarbij kwam de laatste, belangrijkste eis: de Loterij wilde per se een leegstaand kantoorgebouw om dit (in lijn met haar missie voor een betere wereld) vervolgens duurzaam te kunnen renoveren. Wubben: ‘We willen de wereld een beetje mooier maken. We zijn een organisatie die vanuit deze missie, en met de middelen die we hebben, dit soort voorbeelden kan en wil geven.’

De keuze is uiteindelijk gevallen op het gebouw op de hoek van de Prinses Irenestraat en de Beethovenstraat. Een gebouw met een grijze betonnen gevel, dat al jaren leegstaat. Voorbijgangers zien er nu een bord hangen van BAUT Zuidas. Het pop-up-restaurant mag de ruimte op de eerste verdieping van het gebouw gebruiken totdat de verbouwingswerkzaamheden starten. Want ook ‘delen’ zit in het DNA van de Goede Doelen Loterijen.

‘Het is een gebouw met fantastische mogelijkheden op een spannende locatie. Het staat aan de rand van de Zuidas. Aan de ene kant kijk je uit over kantoren en aan de andere kant op bewoond gebied. Daarnaast ligt het kantoor dichtbij het NS-station Amsterdam Zuid, waar in de toekomst ook de Noord-Zuidlijn zal komen. Het gebouw zelf is licht en is in carré gebouwd om het binnenplein heen. Dat laatste geeft het een intiem gevoel, terwijl het kantoor groot genoeg is om ons te huisvesten.’

De Goede Doelen Loterijen gaan het gebouw eerst grondig en duurzaam verbouwen. Herkennen we het straks nog terug?

Waarschijnlijk niet. Wubben: ‘Er moet een compleet nieuwe schil omheen. Het is nu allemaal enkel glas en er is sprake van koudebruggen..’ In de plannen wordt het gebouw van boven tot beneden voorzien van glas, waarbij een deel niet doorzichtig is in verband met de isolatie-eisen. Het dak wordt gevormd door een soort bladerdak van aluminium panelen en zorgt voor een natuurlijke lichtinval in het toekomstige atrium, dat nu nog een onoverdekt binnenplein is. Steunpilaren in de vorm van bomen dragen het dak van bladeren. Daarnaast krijgt het gebouw een nieuwe hoofdingang aan de kant van de Beethovenstraat. Hier wordt een stuk grond afgegraven waardoor de entree via een luie trap uitkomt in het souterrain; het toekomstige horecagedeelte.

Maar er is meer: ‘Er komt een extra verdieping op de bestaande lage bouw. Een van deze zogenaamde dozen wordt een tv-studio waar onder andere ons programma Koffietijd zal worden opgenomen. In de andere doos komt het auditorium. Wubben: ‘Op het dak komt een groot aantal zonnecollectoren.’ De organisatie gaat niet alleen voor energieneutraal; regenwater wordt op het dak opgevangen voor bewatering van de tuinen én in ondergrondse bassins ten behoeve van het grijswatersysteem.

Nieuwe locatie van de Goede Doelen Loterijen na de verbouwing

©Benthem Crouwel Architects – Nieuwe locatie van de Goede Doelen Loterijen na de verbouwing

Hoewel de Goede Doelen Loterijen werken volgens BREAAM certificering is het geen doel op zich: ‘We wisten amper wat BREEAM was toen we dit object kochten. Nu liggen we op koers voor het label Outstanding en hopen daarmee een voorbeeld te zijn voor anderen. Daarnaast willen we onze medewerkers een gezonde, inspirerende omgeving bieden.”

Het is de bedoeling dat in de zomer van 2016 wordt gestart met de verbouwing. In 2018 moet het duurzame en toekomstbestendige kantoor er staan. Overigens zullen medewerkers van de Goede Doelen Loterijen hun nieuwe kantoorgebouw delen met buurtbewoners en andere passanten. Zowel het restaurant in het souterrain als de tv-studio en het auditorium op de bovenste verdieping worden toegankelijk voor publiek.



Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!